Excursie Gieten en Veendam


Eind oktober hebben leden van het OV-Consumentenplatform Drenthe samen met leden van Groningen OV-knooppunt Gieten en station Veendam bezocht.

Frank Aakster van het OV-bureau was uitgenodigd om op OV-knooppunt Gieten uitleg te geven over het ontstaan van het knooppunt, de werking van het OV-knooppunt en de aandacht voor de ruimtelijke inpassing.

Het idee voor een OV-knooppunt in Gieten bestond al lange tijd, maar het duurde lang voordat het er uiteindelijk is gekomen. Op het OV-knooppunt zijn fietsvoorzieningen en carpoolplekken aanwezig. De fietsenstalling was zo goed als vol en de carpoolplekken waren redelijk goed bezet. Ook lijkt het goed te functioneren. Elk half uur komen zes bussen aan, waarna reizigers meteen kunnen overstappen op een andere bus en alle bussen weer tegelijk vertrekken. Als het goed functioneert hoeven reizigers nooit lang te wachten op een aansluitende bus. Als het niet goed functioneert en de bus vertraging oploopt, weet je als reiziger dat je een klein half uur moet wachten.

De aandacht voor ruimtelijke inpassing is duidelijk te zien. Het OV-knooppunt ligt op een handige plaats aan de rotonde N33/N34. Fietspaden en fietsbruggen zijn zo aangelegd dat het OV-knooppunt per fiets uitstekend bereikbaar is.

Het is alleen erg jammer dat het aanbrengen van voorzieningen op het OV-knooppunt, zoals de overkapping en een kiosk, pas in de loop van 2012 gebeurt. Nu is er geen beschutting tegen weer en wind. Het OV-Consumentenplatform heeft de gemeente Aa en Hunze gevraagd om tijdelijke voorzieningen te plaatsen.

Het tweede deel van de excursie vond plaats in Veendam. Peter van Wingerden en Willem Dieterman van de gemeente waren bereid gevonden om de deelnemers rond te leiden.

De Jonkerloods die als busstation functioneert valt meteen op. De loods is prachtig gerenoveerd en is een echte aanwinst als station. Ook is er een informatiepunt aanwezig, waardoor reizigers altijd vragen kunnen stellen, de OV-chipkaart kunnen opladen of een kaartje voor de trein kunnen kopen.

Met de komst van de trein in Veendam verwacht Veendam een comfortabele en snelle reismogelijkheid naar Groningen te bieden. De reizigersaantallen lijken de afgelopen maanden ook een groei te hebben doorgemaakt. Daarnaast hoopt Veendam dat de komst van de trein en het nieuwe busstation het stationsgebied aantrekkelijk maakt voor de komst van nieuwe voorzieningen.

Al met al was het een leerzame en geslaagde excursie!