Platform woedend over dreigende sloop Bargeres


Het Drentse platform van consumentenorganisaties in het openbaar vervoer vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente Emmen en provincie Drenthe bij het besluit blijven om station Bargeres te slopen.

Gemeente Emmen en provincie Drenthe hebben aan de opening van station Emmen-Zuid de sloop van station Bargeres gekoppeld, een besluit dat door nieuwe feiten achterhaald is. Bargeres heeft een duidelijke functie voor de woonwijken Bargeres en Rietlanden. Voor Emmen-Zuid ontbreekt deze functie, omdat in de aangrenzende nieuwe wijk Delftlanden (nog) maar weinig woningen zijn gebouwd.

Een ander belangrijk argument voor het in stand houden van Bargeres is dat vervoerwaardeanalyses laten zien dat Bargeres blijvend meer reizigers bedient dan Emmen-Zuid. Daarbij heeft de regering provincie Drenthe opgedragen nader onderzoek te doen naar het potentieel van Emmen-Zuid en Bargeres samen. Tot grote verbijstering van het OV-Consumentenplatform Drenthe is dit onderzoek nooit uitgevoerd.

In afwachting van het onderzoek naar het potentieel van beide stations en de groeiambities van vervoerder Arriva die in 2012 gaat rijden tussen Emmen en Zwolle heeft het platform provincie Drenthe en gemeente Emmen nadrukkelijk geadviseerd Bargeres niet te slopen. Daarbij heeft het platform zelf een alternatief geformuleerd, namelijk de sneltrein te laten stoppen op Emmen-Zuid en de stoptrein in Bargeres.

Drenthe en Emmen houden zich doof voor al deze steekhoudende argumenten. Dit vindt het platform erg teleurstellend en het laat zien dat de treinreiziger absoluut geen prioriteit heeft voor Drenthe en Emmen.